Iliescu Nonverbal 1

Abilitățile nonverbale ale dlui Ion Iliescu

Abilitățile nonverbale ale dlui Ion Iliescu

Pentru un politician, stăpânirea comunicării nonverbale este crucială. Mulți se miră cum de a reușit Ion Iliescu să cucerească atât de rapid inimile (și ulterior voturile) a milioane de români, iar apoi să-și păstreze, aproape nealterat, un uriaș capital de simpatie? Răspunsul este: fiindcă dl Iliescu este un maestru al comunicării nonverbale și un actor desăvârșit. Dacă s-ar conferi Oscaruri pentru politicieni, dumnealui ar avea destule statui în debara.

Dar să nu lăudăm fără să ilustrăm. Să luăm, de pildă, primul său discurs la televizor. Contextul istoric era următorul: poporul se revoltase, soții Ceaușescu fugiseră cu elicopterul din București – și nu fuseseră încă prinși, în țară domneau bucuria, dar și neliniștea și haosul, prin diverse locuri foști nomenclaturiști încercau să umple vidul de putere făcând și desfăcând guverne. Era nevoie de o figură carismatică, care să dea oamenilor liniște și să-i facă să se identifice cu un nou lider. Iar liderul, masculul alfa al politicii românești, nu a întârziat să apară, ținând un discurs mobilizator.

Discursul durează 2:30 minute şi este disponibil pe internet la adresa:
http://www.youtube.com/watch?v=YPva-9clfpM

Vizionați-l, delectați-vă, simțiți savoarea nonverbală a unui adevărat om politic, format la școala de cadre a Partidului Comunist, călit în nenumăratele ședințe când, cu mânie proletară, înfiera capitalismul.

În tabelul de mai jos găsiți extrase din discurs, imagini cu gesturi și expresii faciale, timpul la care ele s-au produs, descrierea şi interpretarea lor.

 

Imagine Timp Conținut Verbal Gesturi
Iliescu comunicare nonverbala 1 00:02 Deocamdată tăcere, este momentul de început al discursului Mâinile, cu   degetele desfăcute, sunt sprijinite pe tăblia mesei. Capul este ușor aplecat în jos. Este o poziție de autoritate, adoptată de persoane care vor să se impună. Expresia feței este una de determinare.
 Iliescu comunicare nonverbala 2  00:20  Deja sunt semnalări că grupuri de cetățeni…  Dl. Iliescu face referire la niște cetățeni pe care îi percepe a fi turbulenți și care vor să răstoarne revoluția. Gestul larg în dreapta tocmai asta vrea să sugereze – că nu fac parte dintre noi, că sunt în afara grupului ”oamenilor de bine”. Expresia facială poate fi interpretată ca un amestec de mirare și dispreț.
 Iliescu comunicare nonverbala 3  00:26  Ăsta nu-i un semn bun pentru schimbările care au loc… Folosirea degetului arătător se folosește pentru a atrage atenția asupra unui punct foarte important și foarte precis. În acest context,  prin gestul respectiv dl. Iliescu vrea să atragă atenția asupra gravității situației.
 Iliescu comunicare nonverbala 4 00:32 Trebuie ca poporul să acționeze ca o forță ordonată și organizată… Mișcările de ciocan ale mâinii vor să transmită forță, unire, determinare, agresivitate chiar. Totodată, ele punctează ritmic discursul.
 Iliescu comunicare nonverbala 5  00:38  Să se vadă că aici se face ordine… Gest făcut cu arătătorul îndreptat în jos. Semnifică locul unde dl. Iliescu crede că este centrul de putere, adică exact locul unde stă el.
Iliescu comunicare nonverbala 6  00:49  Și nu a unor coducători care s-au autointitulat aleși ai poporului…  Fluturare a mâinii cu degetele răsfirate. În contrast cu pumnul strâns, care reprezintă forța unită a poporului, aceste degete răsfirate vor să sugereze o pluritate lipsită de forță și de sens.
Capul este ușor dat pe spate, semnificând o atitudine de dispreț de desconsiderare.
Iliescu comunicare nonverbala 7  00:56 N-au nimic de-a face  nici cu socialismul, nici cu ideologia comunismului științific…  Expresia facială clară a mânie. Sprâncenele sunt strânse și coborâte, privirea este dură, pleopele inferioare contractate.
Gest larg, care vrea să indice amploarea sentimentelor ce-l animă viza de ”dușmanii de clasă”
Iliescu comunicare nonverbala 8  01:17  Dar noi trebuie să ne organizăm… Degetele strânse în formă de piramidă. Face referire la un lucru delicat, asupra căruia trebuie să ne concentrăm și pe care trebuie să-l abordăm cu gravitate. Privirea spune același lucru – concentrare, determninare
Iliescu comunicare nonverbala 9  01:29  Măsuri care să vizeze acțiuni imediate, care în câteva zile să facă ordine în țară…  Aici dl. Iliescu va face un gest larg de măturare în lateral dreapta. Ordinea pe care domnia sa o dorește va veni ca un tăvălug și va ”mătura” toate elementele ”dușmănoase”.
Iliescu comunicare nonverbala 10  01:43  Și un program de perspectivă, care să ne asigure o dezvoltare așa cum și-o dorește acest popor…  Gest care vrea să sublinieze progresul, mersul înainte. Deși în cadrul luat nu se vede, gestul a pornit chiar de la pieptul dlui Iliescu și se îndreaptă către camera de luat vederi, către telespectatori. Interpretarea  în cheie simbolică: ” Eu sunt cel care vă va asigura vouă progresul”
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *