comunicare-nonverbala-2

Ce este comunicarea nonverbală?

Ce este comunicarea nonverbală?

Dacă ar fi să ne luăm după termenul în sine, prin comunicare nonverbală înțelegem toată acea comunicare ce se desfășoară în afara cuvintelor. Dar ce transmitem în afara cuvintelor? Transmitem stări, emoții, sentimente, atitudini.

Este vorba de acele informații ce definesc și modelează o relație, fie la nivelul a doi indivizi, a unor grupuri mici de persoane sau la nivelul unei întregi colectivități. Este un gen de informații pe care limbajul verbal nu poate (și uneori nu dorește) să-l transmită. De pildă, ai un musafir de care te-ai săturat. Ce faci?  Începi să te foiești, dai să te ridici de pe scaun, te uiți la ceas etc. Nu-i poți zice  mitocanului să o tulească instantaneu, să piară din fața ochilor tăi, ci îi transmiți, tacit, faptul că ți-a ajuns compania lui.

Din perspectivă evoluționistă, comunicarea nonverbală este principala modalitate de comunicare. Toate animalele, în afară de om, comunică exclusiv nonverbal. Omul este singurul animal înzestrat cu limbaj, iar acesta este o achiziție relativ recentă. Limbajul a apărut cu câteva zeci de mii de ani în urmă, în vreme ce strămoșii omului au apărut cu milioane de ani în urmă. În răstimpul dintre apariția omului și cea a limbajului articulat, ne-am descurcat cu ceea ce puteam transmite prin expresiile feței, voce, mișcările corpului etc. Mama natură a fost suficient de înțeleaptă ca să ne lase un mecanism de comunicare care este universal și înrădăcinat biologic. Gândiți-vă la comunicarea dintre un bebeluș și mama lui, în primele zile. Ce știe el? Doar să plângă și să gângurească, dar e suficient pentru ca mama lui să îl înțeleagă și să-l îngrijească cum trebuie.

De cele mai multe ori, ceea ce transmitem nonverbal este mai credibil decât ceea ce spunem. Comunicarea nonverbală este o formă de comunicare mai veche, mai directă și mai credibilă. Mai greu de falsificat. De aceea, e mai ușor să spui o minciună scriind un e-mail decât să o zici prin telefon, și mai ușor să o zici prin telefon decât să i-o spui omului într-o conversație față în față. Cu cât ești mai aproape, fizic și emoțional, de celălalt, cu atât vei fi înclinat să comunici și prin canalele nonverbale.

Așadar, ce este comunicarea nonverbală? Cred că comunicarea nonverbală se sustrage unei definiții care să-i determine în mod clar hotarele și identitatea. Comunicarea nonverbală e un concept-umbrelă care încearcă să cuprindă o realitate ce deocamdată e studiată multidisciplinar: de către comunicare, etologie, psihologie, sociologie, antropologie și multe alte ”logii”. Prin urmare, o definiție în sens clasic nu poate fi aplicată în cazul de față, deoarece conceptul cuprinde realități eterogene. Viața e complexă, doamnelor și domnilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *