Contagiunea emoțională

Nu vi s-a întâmplat ca în preajma cuiva să vă simțiți brusc mai vioi, mai energic? Sau dimpotrivă, să vă simțiți deprimat, anxios? Chiar dacă persoana respectivă nu v-a zis nimic care să vă determine emoția respectivă?

În acest caz, e foarte posibil să fi fost afectați de contagiunea emoțională. Contagiunea emoțională este procesul prin care, inconștient, suntem afectați de emoțiile celor din jur. Avem abilitatea de a ”prinde” emoțiile celor din jurul nostru, de a ne lăsa ”infectați” de ele, fie că sunt pozitive sau negative.

Cei care au cercetat în amănunt fenomenul contagiunii emoționale sunt psihologii Elain Hathfield, John T. Cacioppo și Richard Lapson. Cartea lor, Emotional Contagion, este cea care a lansat conceptul de ”contagiune emoțională” pe piața constructelor psihologice.

Dar cum se transmite contagiunea emoțională? Prin intermediul canalelor nonverbale. Atunci când două persoane se află într-o conversație, există tendința ca ele să se imite, să-și sincronizeze expresiile faciale, vocea, postura și gesturile. Iar atunci când imităm un comportament nonverbal, avem și tendința de a simți emoția asociată comportamentului respectiv. Dacă, de pildă, încovoiem spinarea, lăsăm umerii cazuți  și înclinăm capul în jos…o să ne cam ia tristețea. Sau încercați să vă gândiți la ceva foarte trist în timp ce aveți un zâmbet larg…o să vedeți că e foarte greu. Fiecare emoție se exprimă nonverbal într-un anume fel, și dacă reproducem expresia nonverbală a unei emoții vom ajunge până la urmă să resimțim și emoția asociată ei.

Așadar, prin sincronizare, oamenii reușesc să ajungă pe aceeași „lungime de undă”. Depinde însă și de raportul care se creează între ei. Dacă persoanele se plac, șansele sincronizării sunt ridicate, dar dacă este o relație de adversitate, atunci sincronizarea nu se produce. Iar ceea ce se simțim atunci nu sunt aceleași emoții, ci emoții aflate în opoziție. Așa se întâmplă că dacă o persoană ce ne e antipatică e veselă noi nu ne bucurăm odată cu ea, dimpotrivă.

Cine are capacitatea de a produce contagiunea emoțională cel mai mult? În general, cei care-și pot exprima emoțiile cel mai puternic folosind expresiile faciale, vocea, postura. În plus, ei sunt mai puțin sensibili la contagiunea emoțională produsă de către ceilalți. Actorii sunt foarte pricepuți la așa ceva, la urma urmei asta este chiar meseria lor: să ne transmită cât mai bine emoții. Mai sunt și toți cei care au convingeri puternice și nu se sfiesc să și le exprime, oameni care cred cu adevărat în ceea ce spun și astfel sunt foarte expresivi. Expresivi încearcă să fie și cei care au nevoie să ne convingă, politicieni, oameni de vânzări. Până la un anumit nivel reușesc, dar nu pot fi la fel de expresivi ca cei care trăiesc emoțiile la modul autentic.

Cine sunt cei mai sensibili la contagiunea emoțională ? Sunt toți cei care, în principiu sunt mai atenți la emoțiile celorlalți, care au interes să le perceapă. De exemplu, mamele sunt cele care, atunci când au grijă de bebeluș sunt nevoit să comunice exclusiv nonverbal cu cel mic. Cine a stat pe lângă o mămică a văzut cât de repede i se poate schimba starea de spirit, funcție de ce se întâmplă cu acea mică mașină de făcut pipi, caca și de adus fericire în viața noastră.

Cu ce ne ajută să știm de existența contagiunii emoționale? În primul rând, ea există și vrem sau nu, nu ne putem feri de ea. Sunt de multe ori situații când stăm în preajma unor persoane care, deși la nivel rațional știm că au cele mai bune intenții, ele ne induc totuși emoții negative. O fac de cele mai multe ori inconștient, pe canalele nonverbale. Dacă suntem atenți la comportamentul lor nonverbal vom putea vedea cu adevărat ce simt ele și vom putea decide dacă merită să avem o relație cu ele, sau dacă nu e mai bine să căutăm persoane capabile să ne contamineze cu emoții ceva mai bune.