comunicarea nonverbala - surpriza

Comunicarea nonverbală emoții prin expresii faciale

Comunicarea nonverbală – emoții prin expresii faciale

Fața este cea care ne identifică în mod unic în relațiile cu ceilalți. Interesul pentru cercetarea feței și pentru a determina ce putem afla prin simpla ei observare, a existat din cele mai vechi timpuri. Între secolele 18 și 19 înflorise știința fizionomiei, știință ce pretindea că poate citi caracterul unui om prin simpla examinare (și interpretare) a trăsăturilor faciale. Ulterior, ea a căzut în desuetitudine și nu și-a mai revenit de atunci.

comunicarea nonverbala - stiinta fizionomiei

 

Stiința modernă ignoră ipotezele vechii științe a fizionomiei. Totuși, domnul din stânga nu pare cel mai blajin om din lume, nu-i așa ?

 

 

Întemeitorul cercetării moderne asupra expresiilor faciale este considerat a fi Charles Darwin. Acesta, prin lucrarea sa „Expressions of the Emotions in Man and Animal” din 1872, a pus bazele studiului științific al expresiilor faciale. El considera că aceste expresii sunt universale și aparțin speciei, iar rolul lor este acela de a transmite mediului social informații despre starea internă a individului.

O cercetare extensivă a expresiilor faciale a fost realizată de către psihologul Paul Ekman (și colegii săi) în anii ’70. Practic, el a catalogat toate expresiile faciale posibile, folosind un sistem de numerotare a fiecărei grupe de mușchi ce participă la realizarea unui expresii. A constatat că întotdeauna anumite emoții sunt insoțite de anumite expresii.

Așadar, ce emoții poate transmite fața? În prezent, există încă dezbateri asupra numărului de emoții pe care fața le poate exprima, dar s-a demonstrat că șase emoții pot fi considerate ca universal recognoscibile prin intermediul expresiilor faciale: surpriza, frica, dezgustul, mânia, bucuria  și tristețea. Le vom analiza pe rând.

Surpriza

Dintre toate emoțiile, surpriza este emoția care are cea mai scurtă durată. Ea survine atunci când apare ceva neașteptat. Rolul ei este de a ne opri din activitatea curentă și de a ne re-orienta resursele psihice către stimulul care a provocat surpriza. Surpriza are o valență afectivă neutră (adică, nici negativă, nici pozitivă) și de obicei este urmată de o altă emoție (de ex. bucurie sau frică).

Indicatorii faciali ai surprizei sunt următorii (vezi și Foto 1) :
– Sprâncenele sunt ridicate, astfel încât sunt curbate și înălțate
– Pielea de sub sprâncene este întinsă
– Riduri orizontale apar de-a lungul frunții
– Pleoapele sunt deschise; pleoapa superioară este ridicată iar cea inferioară este trasă în jos. Albul ochilor (sclera) este vizibil deasupra irisului și, adeseori, este vizibil și sub iris.
– Mandibula cade astfel încât buzele sunt despărțite și se văd dinții, fără însă ca să existe o tensionare ori întindere a gurii (mandibula cade natural, prin relaxarea mușchiului).

Foto 1 – Expresia tipică a surprizei. Probabil a surprins-o cadoul minunat cumpărat de iubitul ei, chiar de 8 Martie.

comunicarea nonverbala - surpriza

Frica

Frica este o reacție în fața unui stimul care constituie o amenințare de ordin fizic și/sau psihic. Amenințarea nu trebuie să se producă neapărat în timpul prezent, ci poate fi și anticipată. Dacă, de pildă, ne gândim că vom merge la un examen la care nu am învățat, putem trăi emoția fricii, prin simpla anticipare a faptului că vom lua o notă proastă (și vom avea și restanță, poate).

Indicatorii faciali ai fricii sunt următorii (vezi foto 2):

– Sprâncenele sunt ridicate și strânse (vârful interior ridicat)
– Ridurile de pe frunte sunt în centrul frunții, nu de-a lungul întregii frunți
– Pleoapa superioară este ridicată, văzându-se albul ochilor, în vreme ce cea inferioară este tensionată și trasă-n sus.
– Gura este deschisă și buzele sunt fie ușor tensionate și trase înapoi, fie întinse și trase înapoi

Spre deosebire de surpriză, frica este o emoție negativă, ce poate dura indefinit. Din acest motiv e considerată cea mai „toxică” emoție.

Foto 2 – Expresia tipică a fricii. Iar a uitat fierul de călcat în priză?

comunicare nonverbala emotii frica

Dezgustul

Dezgustul este o reacție de aversiune față de un obiect. Apare atunci când ne aflăm în apropierea unor lucruri ce ne pot fi dăunătoare, ce ne pot intoxica. De pildă, atunci când gustăm ori mirosim o mâncare stricată. Dezgustul generează răspunsuri de îndepărtare/înlăturare a stimulului care ne provoacă dezgustul.
Dezgustul poate apărea și vizavi de o persoană, vizavi de înfățișarea, caracterul ori faptele acesteia. În acest caz, dezgustul este determinat mai degrabă de standardele morale și sociale decât de un potențial distructiv intrinsec al persoanei respective.

Indicatorii faciali ai dezgustului sunt următorii:

– Buza superioară este ridicată
– Buza inferioară este de asemenea ridicată și împinsă către buza superioară, ori este coborâtă și ușor ieșită în afară.
– Nasul este încrețit
– Obrajii sunt ridicați
– Sunt vizibile linii sub pleoapa inferioară iar pleoapa este împinsă în sus, dar nu este tensionată
– Sprâncenele sunt coborâte, coborând și pleoapa superioară

Foto 3 – Expresia tipică a dezgustului. Nu e recomandabil sa afisati expresia asta cand luați masa la mama-soacră.

comunicare nonverbala emotii dezgust

Mânia

Mânia este o reacție de mobilizare a organismului impotriva unui lucru ori eveniment, ce pare a-i aduce prejudicii (fizice sau psihice). Mânia se caracterizează printr-o mobilizare energetică mare, ce are drept scop pregatirea pentru luptă, pentru agresiune.

Indicatorii faciali ai mâniei sunt următorii:
– Sprâncenele sunt coborâte și strânse împreună
– Linii verticale apar între sprâncene
– Pleoapa inferioară este tensionată și poate fi sau nu ridicată
– Pleoapa superioară este tensionată și poate fi sau nu coborâtă (de către sprânceană)
– Privirea are ceva dur, iar ochii pot apărea ieșind din orbite
– Buzele pot fi într-una din următoarele două poziții: presate ferm una de cealaltă, cu colțurile gurii drepte sau îndreptate în jos sau deshise, tensionate, într-o formă pătrate, la fel ca atunci când țipăm

Foto 4 – Expresia tipică a mâniei. Nu trebuia să-i spui că ai rămas iar cu băieții la o bere.

comunicare nonverbala emotii mânia

 Bucuria

Este o emoție ce apare atunci când ceva pozitiv se întâmplă. Pozitiv înseamnă că se produce ceva dezirabil, aflat în congruență cu scopurile noaste (oricare ar fi acelea). Reîntâlnirea cu un prieten drag, numere câștigătoare la loterie ori imbolnăvirea șefului, toate pot genera bucurie.

Indicatorii faciali ai bucuriei sunt:

– Colțurile gurii sunt trase în sus
– Gura poate fi sau nu deschisă, iar dinții se pot vedea sau nu
– Se formează o cută de la nas până la marginea externă dincolo de colțul buzelor (cuta naso-labială)
– Obrajii sunt ridicați
– Sub pleoapa inferioară se văd încrețituri: ea poate fi ridicată dar fără a fi tensionată
– Pot apărea riduri „laba-gâștei” la marginea exterioară a ochilor

Foto 5 – Expresia tipică a bucuriei. E ziua de shopping?

comunicare nonverbala emotii bucuria

 

Tristețea

Tristețea este o emoție cauzată de o pierdere, pierdere ce s-a produs deja și asupra căreia nu mai avem niciun control. Ea este un afect pasiv, de adaptare la consecințele pierderii.

Indicatorii faciali ai tristeții sunt următorii:

– Colțurile interioare ale sprâncenelor sunt adunate
– Pielea de sub sprâncene este triangulată, cu colțurile interioare ridicate în sus
– Colțul intern al pleoapei superioare este ridicat
– Colțurile buzelor sunt îndreptate în jos sau buza este tremurândă.

Foto  6 – Expresia tipică a tristeții.  A ratat Steaua, încă o dată, calificarea ?

comunicare nonverbala emotii tristetea

 

Expresiile faciale ilustrate mai sus sunt considerate prototipuri, forme „pure” de exprimare a emoțiilor. În realitate, formele expresiilor faciale variază funcție de intensitatea emoției, combinațiile ce pot apărea între diverse emoții și regulile socio-culturale. De exemplu, într-un context mai formal – o petrecere la biroul firmei – nu vom afișa aceeași intensitate a emoțiilor așa cum o vom face între prieteni, la o betie cruntă de weekend. De altfel, s-a estimat că fața omenească poate afișa circa 7000 expresii faciale diferite.

 

Ilustrarea emoțiilor, atât din cadrul acestui articol cât și din cadrul testului, a fost realizată de către actrița:

Gabriela Șoltuz

Gabriela Șoltuz

Vrei să știi cât de bine poți detecta emoțiile din expresiile faciale? Fă testul de mai jos!

Test emoții expresii faciale

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.